Szervezeti felépítés
Vezetőség
Régiók
Tagiskolák
Felhasználónév:
Jelszó:
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 2013-as Mestervacsorájának kreálmányai.

Támogatók


Fizetett hirdetések
cara.gif
HM – Katonai Régió – Mudra József alezredes elnök

Mudra József alezredes

Magyar Honvédség

Katonaszakács Csapat története


A Magyar Honvédség katonaszakács versenyeinek története hosszú időkre vezethető vissza, az első, nyugati hadseregek szakácsainak részvételével megrendezett versenyt 1993-ban hazánk rendezte, melyen a bulgár, a cseh, az orosz, az amerikai, az angol, az olasz, a holland, a svéd, az osztrák és a belga hadsereg katonaszakácsai vettek részt. A versenyt a holland csapat nyerte, csapatunk egy bronzérmet és egy különdíjat kapott.

 

Ezt követően 1996-ban kaptunk meghívást legközelebb Angliába egy centenáriumi versenyre, ahol a cseh, az amerikai, az angol, a francia, a holland csapatokkal versenyezve bronzérmet nyertünk.

 

Hazánk NATO Békepartnerségi programban való részvételének, a magyar-NATO kapcsolatok folyamatos bővülésének, valamint eddig elért eredményeinknek és nem utolsósorban a magyar konyha jó hírnevének köszönhetően 1998-ban elsőízben kaptunk pályázati lehetőséget a luxemburgi Szakácsművészeti Világkiállításra és Szakács Világbajnokságra. A nevezések értékelése után a legjobb 16 pályamunkát készítő katonacsapatot hívták meg a versenyre, ahol a meleg ételkészítés kategóriában ezüstérmet, a hideg ételkészítés kategóriában bronzérmet nyertünk.

 

2000-ben a csapat következő versenye a négyévente Németországban megrendezésre kerülő Szakács Olimpia volt, ahol meleg ételkészítés kategóriában egy bronzérmet nyertünk.

 

Ekkor már a Magyar Honvédség felső vezetése is támogatta a versenyeken való részvételünket, látva azt, hogy nem csak a magyar konyha, hanem a Magyar Honvédség hírnevének is jót tesz az, ha a világ minden tájáról érkező csapatok között mi is ott vagyunk.

 

A következő állomás a 2002. évi luxemburgi Szakácsművészeti Világkiállítás és Szakács Világbajnokság volt, ahol két bronzérmet szerzett csapatunk, ami az egyre jobb szervezésnek, felkészülési lehetőségnek volt köszönhető.

 

Közben a csapat tagjai változtak, egyesek kiöregedtek, a fiatalokat képezni kellett, de a csapat 2-3 fős magja megoldotta ezt a feladatot és szorgalmasan készültek a 2004. évi erfurti Szakács Olimpiára. A sok-sok munka, egyéni felkészülés meghozta eredményét, a csapat mindkét kategóriában ezüstérmet szerzett, ezzel csapatverseny kategóriában a civil szakácsokkal közös értékelésben, Magyarország legjobb eredményt elért csapata lettünk.

 

Díjak

 

2005-ben az angol szárazföldi haderő szakács kiképző központjában a világversenyek köztes éveiben megrendezésre kerülő Grand Prix versenysorozat került beindításra a British Armed Forces szervezésében, amire hazánk is meghívót kapott. A versenyen, ahol az USA, a svéd, a francia, és a 3 házigazda csapat vett részt, ezüstérmet nyertünk, valamint csapatunk „az ételkészítés higiéniája betartásának legjobbja" címet is hazahozta.

 

A sok-sok ezüstérem után a mércét csapatunk magasabbra állította, azonban ezen 2006-ban Luxemburgban sajnos nem sikerült javítani, de az ismételten megszerzett két ezüstérem így is remekül tükrözte szakácsaink kiegyensúlyozott munkáját, remek felkészültségét.

 

2007. 10. 29. és 11. 02. között ismét részt vettünk a 2. Grand Prix versenysorozaton az Egyesült Királyságban, ahol ezüstérmet sikerült szerezni a svéd hadsereg szakácsai mögött.

 

Összességében megállapítható az, hogy katonaszakácsaink az elmúlt években rendezett versenyeken szép eredményeket értek el, öregbítve a magyar konyha hírnevét, és nem utolsósorban a Magyar Honvédségét.

 

Katonaszakácsok


2008. évben az volt a célunk, hogy a nyolc évvel ezelőtti bronz és a négy évvel korábbi ezüst után a legfényesebb éremmel, vagyis az arannyal térjünk haza az olimpiáról majd október végén.


Az erfurti szakácsolimpián két számban, melegkonyha és hidegkonyha kategóriákban mérték össze tudásukat a csapatok. Utóbbi azt jelentette, hogy egy teljes hétre szóló, háromfogásos menüt kellett elkészíteniük. Az előételből, főételből és desszertből álló menüt a helyszínen állították ki, és ezeket bírálta el a szakmai zsűri.


A melegétel kategóriában pedig a teljes heti menüből zsűri által kiválasztott egyik napi ételsort készítették el a csapatok a helyszínen, mégpedig 150 adagban. A rendezők ezt értékesítették a látogatók között, s ennek sikere alapján is értékelté a csapatot. Nehezítette a csapat dolgát, hogy az ételeket a német hadseregben rendszeresített tábori konyha felszereléseivel kellett elkészíteniük a nemzeti válogatottaknak.


Egész heti menünk összeállítása során arra törekedtünk, hogy a magyaros ízek domináljanak, de emellett a német ízvilág is érvényesüljön. A németek ugyanis a saját konyhájuk mellett a magyart is szeretik.


A magyar katonaszakács válogatottunk több mint egy évet készült a 2008-as Erfurti olimpiára. Minden hónapban több napot töltöttek együtt az ételek kigondolásával, a receptek pontosításával.


Az erfurti szakácsolimpiára készülő csapatunk egyébként kilenctagú volt. A csapatvezető Gulyás Károly közalkalmazott, helyettese pedig Somorjai Péter főtörzsőrmester volt. A csapat tagjai voltak: Kovács Péter főtörzsőrmester, Gyimóti Tamás szakaszvezető, Szollil Ferenc szakaszvezető, Lukács Péter szakaszvezető, Balázs Gergő szakaszvezető, Kovács Attila törzsőrmester és Gyenes Tamás közalkalmazott.


A szakácsolimpia zsűrije a magyar válogatott 7-es számú menüjét választotta ki, így a csapatuknak ezt az „összeállítást" kellett 150 adagban elkészítenie Erfurtban.

 

 

HM – Katonai Régió


Az olimpián a magyar csapat az alábbi különlegességet készítette el:


Előétel: tőkehal szelet vajban, száraz fehérborral párolva, rakott zöldség (cukkíni, padlizsán, sütőtök, fontina sajt) olívás-kapribogyós citrom ragu.


Főétel: lecsóval töltött párolt hátszín, snidlinges galuska felfújt, párolt ceruzabab, bébi karotta, paprikás mártással.

Desszert: somlói puding, mézes pisztáciával, zölddió befőttel, chilis csoki habbal, fekete szezámos fehér csokoládéval.

A kitartó felkészülés eredményeként a csapat munkáját a zsűri meleg kategóriában ezüst éremmel, hideg kategóriában pedig bronz éremmel jutalmazta.

 

HM - Katonai Régió - Magyar Gasztronómiai Szövetség

<< 2015 Július >>
H K Sze Cs P Szo V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Magyar Bocuse d’Or Akadémia Danubius Hotels Group Fő támogatóink
www.mngsz.com
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség - www.mngsz.com
Copyright 2009 - MCOnet Hungary Minden jog fenntartva! -www.mconet.hu
www.mconet.hu