Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hungarikum és magyar érték

Magyar élelmiszereket a magyar fürdőkbe! - interjú Kovacsics Imrével

Magyar élelmiszereket a magyar fürdőkbe! - interjú Kovacsics Imrével
Kovacsics Imrét, a Spa-Hungary Holding Zrt tulajdonosát, elnök-vezérigazgatóját a Hungarikumokkal kapcsolatban kérdeztük.

Spa Hungary Holding


- A Spa Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatójaként a Békés megyei Hungarikum Konferencián beszédében azt  hangsúlyozta, hogy Magyarország az ötödik legnagyobb világhatalom a termál kincsekben. Lehetnek a fürdők is egyfajta Hungarikumok?
- Nemcsak átvitt értelemben azok, hiszen a fürdőgyógyászathoz szorosan kapcsolódik egy konkrét Hungarikum, mégpedig a súlyfürdő, hiszen ez a fajta gyógyászati tevékenység magyar találmány. Másrészről ha megnézzük, hogy hány fokos vizeink vannak, hány fajta vizünk van, hogy ezekkel milyen gyógyászati eredményeket értünk el, és ezen kívül még mikre használjuk, és ezeket mind összesítjük, akkor nem is az 5., hanem valószínűleg az elsők vagyunk termálnagyhatalom szempontjából. Büszkén beszélhetnénk tehát ilyen szempontból is egyfajta Hungarikumról, hiszen nincs a világon ilyen adottságokkal rendelkező ország. Ráadásul nincs még egy olyan főváros, mint nekünk Budapest, ahol ennyi fajta gyógyvíz található és ahol ilyen műemlék épület együttes található a fürdőkhöz kapcsolódóan.

gyógyfürdő

A gyógyvizeink, gyógyfürdőink és a gyógyturizmusunk is egyfajta Hungarikum


- Sok helyről bírálat érkezik, hogy mégsem használjuk ki eléggé a termál kincseinket. Ön hogyan vélekedik erről?
- Én úgy gondolom, hogy jogosak is lehetnek ezek a bírálatok, hiszen okosabban is kihasználhatnánk ezeket a vizeket, méghozzá az épített környezetben. Ma már nem tömegfürdőket kellene építeni, hanem sokkal inkább világviszonylatban értendő kuriózumokat. A hazai fogászati turizmus erre nagyon jó példa, ha ugyanezt megcsinálnák a különböző mozgásszervi betegségek leküzdésénél, bőrgyógyászati problémák vagy éppen gyomorbántalmak leküzdésénél, akkor ebben a tekintetben egy nagyhatalom tudnánk lenni. De emellett nagyon fontos a másodlagos felhasználás is. Hiszen az általunk felhasznált termálvizeket amikor kiengedjük  a folyókba, akkor még mindig 38-40 fokosak, így energetikai szempontból szinte bármire fel tudnánk használni.

hungarikum

A magyar fürdőkben magyar alapanyagokból készült ételeket kellene felszolgálni


-  Előadásában szintén kifejtette, hogy  magyar ételek kellenének a magyar fürdőkbe.Kifejtené ezzel kapcsolatos a gondolatát bővebben az olvasóknak?
- Én úgy gondolom, hogy Magyarországnak két nagyon fontos kitörési pontja van gazdasági szempontból. Az egyik a már említett gyógyturizmus, a másik kiemelkedő pontja pedig szerintem a mezőgazdaság lehet. Mi magyarok annyi féle és olyan jó minőségű terméket tudunk előállítani, hogy minimum Európa éléskamrája tudnánk lenni. Ha ezek a nyersanyagok, ezek az ételek megjelennének a magyar fürdőkben, úgy gondolom, hogy nem csak azzal tudnánk idecsábítani a külföldi vendégeket, hogy nálunk meggyógyulhatnak, hanem olyan jó minőségű magyar specialitásokkal szolgálnánk, amellyel akár az emberek étkezési kultúráját is megváltoztathatnánk. Nem beszélve arról, hogy a hagymaféléknek a szervezetre gyakorolt jótékony hatása is ismert, így a gyógyfürdőkkel való kapcsolat szinte adja magát.

Kovacsics Imre,

Kovacsics Imre, a Spa-Hungary Holding Zrt tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója elnyerte az Év Vállalkozója díjat 2010-ben

- 2010-ben az Év Vállalkozója díjat is elnyerte. Ön szerint minek köszönhető ez az elismerés?
- Ez egy évtizedes munka eredménye, és természetesen nagyon büszke vagyok arra, hogy Demján Sándor úrtól vehettem át a díjat múlt év decemberében. Talán annak köszönhető, hogy egyfajta új szellemiséget viszek be a gondolkodásmódommal a gyógy-idegenforgalom területére. Én és az általam képviselt cégcsoport meg tudja mutatni azt, hogy hogyan is lehet valamit úgy üzemeltetni, hogy mind a vendégek, mind a tulajdonosi kör, mind pedig az ország hasznára váljon. Azt gondolom, hogy ezek lehettek azok a mércék, amelyek alapján megkaphattam az Év Vállalkozója díjat.


MCOnet-Kovács Tünde