Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hungarikum és magyar érték

Hungarikumok

A hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amely lehet egy magyar mű, magyar termék, őshonos állatok, kulturális tényezők, de a jelzőt esetenként alkalmazzák társadalmi vagy közéleti jelenségekre is. A hungarikum nem magyar találmány, hiszen létezik külföldi - sokszor kétséges minőségű - megfelelője bőséggel. A legtöbb nemzet gyűjti is a önazonosságához kapcsolódó anyagokat, melyet patriotikum néven neveznek.
Ennek megfelelően az érintett nemzetek vonatkozásában lehet szó például polonikumról, germanikumról, italikumról. Magyarországon a besorolást hivatalosan eddig nem szabályozták, ezért két megközelA hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amely lehet egy magyar mű, magyar termék, őshonos állatok, kulturális tényezők, de a jelzőt esetenként alkalmazzák társadalmi vagy közéleti jelenségekre is. A hungarikum nem magyar találmány, hiszen létezik külföldi - sokszor kétséges minőségű - megfelelője bőséggel. A legtöbb nemzet gyűjti is a önazonosságához kapcsolódó anyagokat, melyet patriotikum néven neveznek. Ennek megfelelően az érintett nemzetek vonatkozásában lehet szó például polonikumról, germanikumról, italikumról. Magyarországon a besorolást hivatalosan eddig nem szabályozták, ezért két megközelítés alapján lehet hungarikumnak tekinteni valamit. Az egyik szerint a nem magyarok, mit gondolnak magyarnak, illetve a magyarok mit gondolnak a sajátjuknak a rájuk jellemző kizárólagosan magyar vonatkozású terméknek, jelenségnek, eredménynek stb. Arról, hogy a körébe mit kell kötelezően sorolni, még nem született szabályozás, de a hungarikumok védelmére a 77/2008. (VI. 13.) OGY határozat megszületett. A szabályozás alapján a hungarikumok megőrzendő, egyedülálló nemzeti értéket képviselnek és a mindenkori magyar Kormány kétévente ad tájékoztatást az Országgyűlésnek a helyzetükről. A hungarikumok hivatalos kijelölésére is születtek lépések, hiszen átmeneti nemzeti oltalommal rendelkezik 11 élelmiszer és a Hagyományok-Ízek-Régiók program keretében 309 termék került be a Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékei közé, valamint 2000-ben megalakult Hungaricum Club.

A hungarikumok körébe sorolható csoportok

• Élelmiszerek,
• Gyógyhatású hungarikumok,
• Magyar népmesék,
• Magyar nyelvű könyvtár és információtudomány
• Néprajzi hungarikumok,
• Zenei hungarikumok,
• Kézművesség,
• Múzeumok,
• Tájegységek,
• Őshonos állatok és növények
• Magyar feltalálók találmányai
• Sportban alkalmazott egyedi megoldások


Az Európai Unióban a nyolcvanas évek végétől vált törekvéssé, hogy egyes termékek kizárólag rájuk jellemző, helyi sajátosságai külön hangsúlyt kapjanak az öreg kontinens egyre szélesebb nemzetközi piacán. A regionális vagy nemzeti sajátosságok hangsúlyozása nemcsak a termékek előállítóinak helyzetét javító marketingfogás, hanem a fogyasztók érdekeit is szolgálja, hiszen a vásárló így könnyebben meg tudja különböztetni a magas minőséget képviselő, egyedi karakterű árut a globális tömegtermékektől.
Az eddig eredetvédelmet kapott termékek többsége mezőgazdasági, és szorosan kötődik a vendéglátáshoz is. Ebbe a kiemelt körbe tartozik például a jellegzetes magyar konyha alapfűszereként elismert pirospaprika, amelyből a szegedi és a kalocsai őrlemény élvez védettséget. A köznapi értelemben vett hungarikumok azok az élelmiszeripari termékek, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője Magyarországhoz kapcsolódik. Méltán világhírű a magyar gulyás és pörkölt mellett ide kell sorolni az élelmiszeriparban előállított termékek hosszú sorát is.
A köznapi értelemben vett „hungarikum" tehát jogi értelemben véve egy be nem jegyzett földrajzi árujelző.
Fontos megemlítenünk az alábbi hungarikumokat:
Békési szilvapálinka
Budapesti téliszalámi
Csabai kolbász
Pick szalámi
Gyulai kolbász
Hajdúsági torma
Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
Kecskeméti barackpálinka
Gönci barackpálinka
Makói vöröshagyma
Szatmári szilvapálinka
Szabolcsi almapálinka
Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
Szegedi téliszalámi
Szikvíz
Tokaji aszú
Egri Bikavér
Unicum
St. Hubertus