Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

WACS közép-európai döntők és Culinary Expo Országos Bajnokság a Hungexpo-ban

Esemény időpontja: 2013. October 01. 17:18
WACS közép-európai döntők és Culinary Expo Országos Bajnokság a Hungexpo-ban
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség negyedik alaklommal lesz házigazdája a WACS (világszövetség) által 8 éve életre hívott melegkonyhás világverseny közép-európai döntőjének. A WACS 7 kontinentális régiójának megfelelően, a kétévente megrendezésre kerülő eseményen idén Budapest neve olyan rendező országok és városok mellett kerül felsorolásra, mint Perth, Hong Kong, Göteborg, Milano, Las Vegas és Namibia.
Ideje: 2013. október 1-2
Helyszíne: Budapest, Hungexpo - D pavilon
Belépés: díjtalan (e-ticket kitöltésével), belépés az I-es fogadócsarnokon keresztül, a belépő érvényes a Business Travel Showra is!


A Culinary Expo Országos Gasztronómiai Magyar Bajnoksággal egy időben zajló közép-európai verseny 2013. október 1-2. között kerül megrendezésre a Hungexpo Business Travel Show kísérő rendezvényeként.Fővédnökök:

Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárság

Budapest FőpolgármestereAz idei alkalommal is találkozhatunk újdonsággal. Két évvel ezelőtt a felnőttek versenye a WACS Global Chefs Challenge mellé belépett a junior korú fiatal tehetségek versenye Hans Buschkens Young Chefs Challenge, mely az idei alkalommal még tovább bővül, ugyanis a szakácsok mellett már Közép-Európa cukrászait is köszönthetjük a WACS Global Pastry Challenge keretén belül.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor ezúttal a világszövetség központilag határozta meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyet kötelezően fel kellett használniuk a versenyzőknek.

Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel-főétel-desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolásokkal tálalnak a zsűrinek.

A cukrászok esetében a feladat annak jellegéből adódóan teljesen más, hiszen a kötelezően előírt Valrhona csokoládé (gateaux) alapú torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is le kell tenniük, ehhez pedig 8 óra áll rendelkezésükre.

A cél mindenkinek ugyanaz, a továbbjutás a kétévente megrendezésre kerülő szuperdöntőbe, melynek házigazdája ezúttal a világkongresszus helyszínét is adó Norvégia – Stavanger vársosa lesz. A tét igen nagy. Minden kontinentális viadalról csak egy juthat tovább, hogy képviselhesse országát és régióját.

A magyar versenyző – Szabó László

 Szabó László
Szabó László 2000-ben végzett a kecskeméti vendéglátóipari szakközépiskolában, ahonnan egyből a hannoveri világkiállításra került féléves gyakorlatra. Majd Varga Károly mellett dolgozott több évig, ahonnan Írországba ment, egy ötcsillagos Four Seasons hotelben volt chef de party. Hazatérte után, több magyar étteremben dolgozott, majd a Sodexo szakmai séfje lett. Több szakácsolimpián és világbajnokságon ért el rangos helyezéseket.

A Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott többszörös tagja.


A magyar zsűritag – Gulyás Károly


Gulyás Károly

 


Nemzetközi zsűritag, több mint 20 éve vesz részt a katonai gasztronómiai csapatok, nemzeti válogatottak versenyeztetésében. Bejárta az egész világot, oszlopos tagja a nemzetközi zsűri bizottságoknak.


A WACS nemzetközi verseny mellett megrendezésre kerül még az MNGSZ országos gasztronómiai versenye a Culinary Expo is.

szakács

cukrász

felszolgáló

és tanuló kategóriákban.A VERSENYOktóber 1. – Iskolák és tanulók versenye (szakács, cukrász, felszolgáló)

Október 2. – felnőttek versenye (szakács, cukrász, felszolgáló)