Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

Reneszánsz királyi udvarrá változik Nagyszakácsi - Szombaton indul a 18. Királyi Szakácsverseny

Reneszánsz királyi udvarrá változik Nagyszakácsi - Szombaton indul a 18. Királyi Szakácsverseny
Ínycsiklandó ételek, fenséges borok és reneszánsz udvari forgatag várja mindazokat, akik augusztus 7-én, szombaton ellátogatnak Nagyszakácsiba. A Somogy megyei település ad ugyanis helyt a 18. Királyi Szakácsversenynek, ahol profi szakácsok mérik össze tudásukat a Mátyás király korabeli étkek elkészítése során. Az érdeklődők saját maguk is megkóstolhatnak olyan, a reneszánszot idéző népi ételkülönlegességeket, mint az aranyló csorbaleves, a szalvéta gombóc vagy a viharsarki hajtogatott. Az udvari forgatag, a reneszánsz muzsika, a lovagi játékok és a gólyalábasok gondoskodnak arról, hogy a Nagyszakácsiba látogatók egy napos időutazást tegyenek Mátyás király udvarába, és bepillantsanak a mai kor emberének szokatlan, olykor-olykor furcsa étkezési szokásaiba.
A Hunyadi kor idejében a pompás lakomák négyszögletű asztalok mellett folytak, melyeken, a mai szokásoktól eltérően, minden ételt külön-külön mártásban tálaltak. A XI. század emberének szemében az egyik legfurcsább szokás az lehetett, hogy elődeink egy tálból, evőeszköz nélkül, puszta kézzel étkeztek. Nehéz elhinni, hogy a magyar konyhára oly jellemző paprikát akkor még nem ismerték, ahogyan a burgonya és kukorica sem szerepelt Mátyás király asztalán.
Bár a fogások összeállítása a király udvarába szerződtetett elsőrangú szakácsok feladata volt, olykor maga Mátyás is benézett a konyhába, és ellenőrizte egy-egy kedvenc ételének zamatát. Akkoriban mindössze kétszer étkeztek, de valószínűleg semmiben sem szenvedtek hiányt, hiszen egy-egy lakoma akár 4-5 órát is igénybevett.
A vacsorát kellemes zeneszó kísérte, itáliai lantosok és énekesek szolgáltatták a muzsikát. A vadakat általában bundájukban, a szárnyasokat pedig tollaikkal díszítve szervírozták. Az állatok patáit, fogait, szarvát és nyelvét gyakorta bearanyozták díszítésképpen. Abroszt nem használtak, és poharak szintén nem kerültek a vendégek elé: aki megszomjazott, az a pohárnoktól kérhetett italt.

18. Királyi Szakácsverseny
Ínycsiklandó ételek, fenséges borok és reneszánsz udvari forgatag várja mindazokat, akik augusztus 7-én, szombaton ellátogatnak Nagyszakácsiba

Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület

A Királyi Szakácsverseny szervezője a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, melynek célja, hogy felkutassa és bemutassa a magyar gasztronómia alapjait és hagyományait, továbbá a szakácsmesterség képviselői számára lehetőséget teremtsen a megmérettetésre. Az Egyesület ezen kívül színvonalas esztétikai és gasztronómiai élvezetet kíván nyújtani a látogatók számára. A gasztronómiai szokások, ízek és a kultúra felidézése valóságos, középkori királyi udvar hangulatát teremti meg Nagyszakácsi egész területén. Nagyszakácsi középkori település, melynek eredete Mátyás és Zsigmond koráig nyúlik vissza, amikor a királyi szakácsoknak, elismerésként a környező területeken adományoztak földbirtokokat.

 

Programok


Az esemény honlapja: www.kiralyiszakacsok.hu

A rendezvényre szóló belépőjegy ára: 1000 Ft/fő.

További információ:

Szappanos Éva
Publicis Consultants | Budapest
Tel.: 06 1 345 9335
M.: 06 30 525 8023
E-mail:eva.szappanos@publicis-consultants.hu