Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

Par Excellence díjakat osztottak ki a hazai Sommelierek

Par Excellence díjakat osztottak ki a hazai Sommelierek
A Magyar Sommelier Szövetség hetedjére is odaadta a Par Excellence díjait öt kategóriában. A plaketteket a legjobb termelőtől kezdve a legjobb szakíró kategóriáig vehetik majd át a díjazottak a következő, 2021-ben megrendezendő Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján. 

Öt kategóriában (a Termelő, a Kereskedő, a Vendéglátó, a Szakíró és az Oktató) hirdetett győztest a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz). A társaság tagjai szavazhattak arról, ki nyerje el a legjobbnak járó kitüntetéseket. A beérkezett szavazatok alapján a Masosz elnökségi tagjai hoztak döntést. 

Masosz közleménye szerint a Par Excellence díjban azok a magyarországi szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez. Fő érv még a győztesek mellett, hogy mennyire elkötelezettek a magyar italfogyasztás színvonalának emelése mellett, illetve egyéb, a szövetség által kitűzött célokat mennyire érzik magukénak. 


Egy sommelier
Egy sommelier

Termelő kategória 

A badacsonyi Villa Sandahl kapta a legjobb termelőnek járó elismerést. A 10 hektárnyi saját termőterületén szinte csak a rajnai rizlinget termesztő borászatot 2004-ben egy svéd testvérpár alapította, akik évente 10-15 ezer palacknyi bort készítenek. Egy évjáratból 4-5 különböző tétel kerül a hazai és külföldi piacra a közlemény szerint. 

Kereskedő kategória 

A budapesti Borvár lett a győztes. A Borvár egy családi vállalkozás, 2011 óta foglalkoznak magyar borok forgalmazásával, portfóliójukba hetven borászat tartozik, köztük családi vállalkozások is szerepelnek.  

Vendéglátó kategória 

A St. Andrea Restaurant budapesti éttermét díjazták e kategóriában. Az étterem bekerült a Michelin Guide 2017-es kiadásába és a Dining Guide is rendszeresen ír róluk.  

Szakíró kategória 

A Pécsi Borozó magazin elindítóját, Győrffy Zoltánt emelték ki szakíróként. Egyik alapítója a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszternek és főszervezője a Portugieser du Monde, valamint a Pannon Borrégió TOP 25 borversenyeknek. 2016-tól a Magyar Borszakírók Körének társelnöke. 

 
Oktató kategória 

Hegedűs Péter Flórián nyerte el a díjat. A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének mestertanára. Több évtizedes személyes tapasztalata is van, amelyet többek között igazgatóként szerzett a Budavári Fortuna étteremben.


M. A. 
Forrás mti