Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

Őrület a sörön - Pécsi Sörshow

Őrület a sörön - Pécsi Sörshow

17 országból 64 fajta csapolt sör és 50 féle palackozott sör mutatkozott be zenekarokkal, különféle színes programokkal, sörtörténeti kiállítással az EXPO CENTER-ben, a 2012. szeptember 13-15-ig tartó rendezvényen. A rendezvény főszervezője Benkő Dezső éttermi mester, a Diacell Kft. ügyvezető igazgatója, az MNGSZ Pécs és Környéke Regionális Szervezet és a Baranyai Gasztronómiáért Egyesület volt.

A rendezvény nyitó napján került sor a "Tegnapért, a máért, a jövőért, a magyar nemzeti gasztronómiáért, a megújuló szakoktatásért" címmel megrendezett nagysikerű hidegkonyhai, cukrászati és díszterítési bemutatóra.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Krivács András, az MNGSZ elnöke és Barabás Zoltán éttermi alelnök úr, Pécs város vezetői, továbbá a szakterületek vezetői, oktatási szakemberei, szállodák és éttermek tulajdonosai, igazgatói, valamint a szakiskolák vezetői, tanárai, szakoktatói, a régió támogatói és szakiskolák tanulói.
A vendégeket Csizi Péter alpolgármester úr, Krivács András az MNGSZ elnöke, Zsiga István a Baranyai Gasztronómiáért Egyesület és az MNGSZ Pécs és Környéke Regionális Szervezet elnöke köszöntötte.

Krivács András köszöntőjében méltatta nagy tudású elődeink munkásságát, szakmai hagyatékát, szólt a jelen feladatairól, kiemelve a társadalmi szervezetekkel és a szakiskolákkal való kapcsolatok fontosságát, együttműködését, az MNGSZ megújulásáról, és bővítéséről, a fiatal szakemberek bevonásával, a támogatókkal való folyamatos tárgyalásokról, az új honlap, és a hírportál elindításáról. Hangsúlyozta a jövő kommunikáció fontosságát, a megújulni akaró, és követő tagsággal és szakiskolák tanulóival.

Barabás Zoltán éttermi alelnök úr elismerő szavakkal méltatta a Baranyai régió tagságának munkáját, a térség oktatási szakemberek és az iparkamara, vállalkozók, támogatók, a szakiskolák és a munkahelyek kapcsolatának fontosságát. Példaértékűnek ítélte a szakemberek részéről a tanulók felkarolását és segítését.
Beszélt a tréningek és a szakiskolák versenyeken való részvételének fontosságáról, az egységes, megújulni szándékozó szemlélet fontosságáról egy erős gasztronómiai szervezetben. Mit tehetnek városunk lakosaiért és az ide érkező vendégekért egy jól felkészült gasztronómiai szervezet és a szakiskolák diákjai?

A rendezvény célja és feladatai: A csodálatos szépségű, gasztronómiai értékekben gazdag régiónk, valamint Pécs, mint Európa Kulturális Fővárosa kincseinek bemutatása, megismertetése, a belföldről és külföldről érkező turizmus fellendítése. Színvonalas és gazdag szakmai programokkal és gasztronómiai élményekkel, bemutatókkal, kulturális eseményekkel megismertetni a városunkba érkező vendégeket.

 

Pécsi Sörshow 2012.

A rendezvény célja és feladatai: A csodálatos szépségű, gasztronómiai értékekben gazdag régiónk, valamint Pécs, mint Európa Kulturális Fővárosa kincseinek bemutatása, megismertetése, a belföldről és külföldről érkező turizmus fellendítése


Felmérni az indulók kreativitási szintjét, számot adni áru- és alkalmazható konyhatechnológiai ismeretekről, a tanulókkal való munkakapcsolat szorgalmazása. Gasztronómiai értékeink, élő hagyományaink megőrzése, ápolása, az egészséges és korszerű táplálkozási szokások szem előtt tartása, a korszerű hazai termékek felhasználása.
A borfogyasztási kultúra megismerése, nyitottság az új trendekre, a változó vendégigényekre. Gasztronómiai élmények mellé oktatási programok szervezése, felkarolva a fiatal szakembereket, segítve a tanulók oktatási tevékenységét. A vendéglátó vállalkozók, oktatási szakemberek és szakmai támogatók (szponzorok) egységes gondolkodásának kialakítása. Fontos, hogy közös erővel elérjük, hogy a kreatív, vállalkozó szellemű, megoldást kereső, tudásukat folyamatosan megújító, gyakorlatias, fiatal szakemberek megállják helyüket az életben.

A rendezvény résztvevői a régió kiváló mesterei, éttermi szakemberei, szakácsai, pincérei és cukrászai voltak, és a velük közösen dolgozó szakiskolai tanulók, akik érdeklődve lesték el a szakmák rejtelmeit a felnőtt kollégáktól. Minőség, igényesség, kreativitás, szakmaszeretet jellemezte az eseményt, amelyet nagy létszámú vendég tekintett meg.

 

Pécsi Sörshow 2012.

Az érdeklődő vendégek megcsodálhatták a hidegkonyhai készítményeket is és az artisztikai díszmunkákat


A látogatók megismerték a helyi gasztronómiai értékeket, a baranyai ízvilágot, a helyi őstermelők, gazdák kiváló alapanyagait, a hagyományok őrzésének fontosságát, az új trendeket, a gazdálkodás és munkaszervezés higiéniai követelményeinek fontosságát. A rendezvény másik célja volt, hogy a korszerű táplálkozásról, és egészséges életmódról tanult elméleti ismereteket a gyakorlati munkában is megvalósítsák.

Résztvevők a régió kiváló szakemberei, és a szakiskolák tanulói voltak:

Corso Hotel
Benedek Attila chef

Palatinus Hotel
Földesi Tibor chef
Gimesi Csaba chef

Korhely Étterem
Brunner Attila chef

Pezsgőház Étterem
Várnai Péter chef
Aranygaluska Étterem
Vígh Zoltán mesterszakács
Capri Cukrászda

Nosztalgia Cukrászda
Magda Cukrászda
Palatinus Étterem
Corso Étterem
Mediterrán Étterem
Szent György Fogadó

Rácz Tanya Panzió
Ifj. Rácz Károly
Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola Diákszekciója

Forrás Szakiskola
Nagy Balázs chef
Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Siklós
Sásdi Vendéglátóipari Szakképző Iskola

 Az érdeklődő vendégek megcsodálták a hidegkonyhai készítményeket is és az artisztikai díszmunkákat. A hidegkonyhai készítmények között sikeresen elkészítették a baranyai ízvilágot színvonalasan bemutató melegen elképzelt, hidegen tálalt baranyai menüt.

Az alkalomra készült díszterítések méltón emelték a rendezvény színvonalát. A szakiskolák a díszasztalok mellé installációt és projektort helyeztek el, melyen bemutatták iskolájukat, az általuk szervezett színvonalas, igényes gasztronómiai rendezvényeket és bemutatókat, továbbá oktatási tevékenységüket. Természetesen a diákok mellett ott voltak az iskolák vezetői, szakoktatói, akik jelenlétükkel megerősítették a rendezvény fontosságát, a folyamatos kapcsolattartást a vállalkozókkal, a támogatókkal, a kamara vezetőivel és az oda érkező vendégekkel. Az esemény kiemelkedő színfoltja volt a kiváló cukrászok által készített díszmunkák és Pécs város tortája. A Capri cukrászda második alkalommal nyerte el a város tortája címet.

Ez a szakmai esemény - reményeink szerint - hozzájárult ahhoz, hogy Pécs a gasztronómia fővárosa is legyen!

 

Zsiga István


Schnitta-díjas éttermi mester

a Pécs és Környéke Regionális Szervezet és

a Baranyai Gasztronómiáért Egyesület elnöke