Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

Harmadjára vigadnak

Esemény időpontja: 2012. szeptember 15. 17:24
Harmadjára vigadnak

A Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület, csakúgy, mint a korábbi években- a Város Napjához kötődően rendezi meg a fakanálforgatók seregszemléjét. A Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpontban, szeptember 15-én 9 órától várják - nemcsak a szakácsművészet iránt- az érdeklődőket. Gajdán Antalné, a szervezet elnöke tájékoztatta lapunkat a rendezvény fontosabb tudnivalóiról.

Az egyesület egyik legfontosabb célja, hogy -ezzel a versengéssel is- az itt élők és az idelátogatók számára bemutassa Böszörmény és a térség gasztronómiai sokszínűségét. Legalább ennyire fontosnak tartják a szervezők, hogy a gasztronómia terén is ápolják, megőrizzék azokat a nemes hagyományokat, melyeket eleink meghonosítottak.
A vállalkozó kedvű szakácsok különböző kategóriákban merhetik össze tudásukat: profi, amatőr és tanuló szakács. A szakácsok közötti versengésben külön indulhatnak azok, akik hideg, illetve meleg konyhai ételeket akarnak bemutatni. Rajtuk kívül a pincér és cukrászversenyzőknek is tapsolhat a közönség. A szakácsok egyik legfontosabb feladata lesz a Hajdúság és környékére jellemző magyar őshonos állatok húsából készült népi ételek felkutatása, elkészítése és bemutatása a rendezvényre érkező látogatóknak.

 


A Rédai Attila világbajnok mesterszakács és executive chéf fővédnökségével szerveződő rendezvény hagyományai közé tartozik - s az idén sem marad el- hogy a "Hajdúság legjobb chefjét" megválasszák. „Csatában" dől majd el, hogy ki a "Legjobb fakanálforgató" a profi és tanuló szakácsok mezőnyében.
Az idei ételkészítési bemutatón a "Bezermeni ragu" főzésének lehet szemtanúja a kíváncsi közönség. Gajdán Antal és Attila kétszeres magyar bajnok szakácsok azonban még más - magyartarka marhából elkészíthető népi étekkel is „kínozza" majd a vendégek ízlelőbimbóit.
Most sem maradhat el a dübbencs és egyéb apró sütemény kategóriájában a versengés. A vállalkozó szelleműek süteményt is süthetnek. Új elem, hogy az idén a helyben sütött pogácsákra is kíváncsi lesz a zsűri.
Gajdán Antalné elmondta, hogy nem csak azokat várják az egész napos rendezvényre, akik a szakácsművészet iránt érdeklődnek. Minden korosztály számára kínálnak szórakoztató programot.
A kiegészítő látványosságok közül kiemelte, hogy erre a napra kiállítást szerveznek a II. Bezermeni Vigasságok képeiből, illetve 2010-es Luxemburgi Culinary World Cup szakács-világbajnokságon készült fotókból. Sokak számára kellemes emlékeket idézhetnek fel a régi konyhai terítők, ezeket is megcsodálhatják a kilátogatók.

 

Gargya Imre