Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

Ha Farsang, akkor Kocsonya és Fánk

Ha Farsang, akkor Kocsonya és Fánk
Túl vagyunk a karácsonyon, előttünk a farsangi időszak, hideg van, a disznóvágásból kikeveredett fülek, farkak, csülkök tökéletes helyet kapnak egy-egy nagy tál kocsonyában. Így történik ez VII. alkalommal Felsőtárkányban a Kocsonyafőző Versenyen és Fesztiválon. Óriási érdeklődéssel mint egy 22 csapat érkezett február 5.-én a Nemzetközivé szélesedett versenyre.
Határon túlról- Vajdaságból, Székelyföldről, Szlovákiából és országunkból Karcagtól Debrecenig, Gyulától Gyomaendrődig és Székesfehérvárig érkeztek a csapatok. A Felsőtárkányi Táltos Hotelben megrendezett versenyt két kategóriában hirdették meg a hagyományoknak megfelelően: Különleges és Hagyományos mangalica kocsonya. Nem maradhatott el a Guinness rekord sem. Ahol idáig öt rekord született, már ami a méretre vonatkozik. Tavaly kerek, homorú üvegtányérban készült el a Kárpát-medencének ez a speciális ételkülönlegessége, amelynek átmérője 115 cm, legnagyobb mélysége pedig 13 cm volt. Az abban tárolt mennyiség megfelelt százhúsz adag ételnek.
Idén Jankó István négyszögletes tányért rendelt egy fővárosi cégtől, amelyben 97-szer 87 centi méretű kocsonya alvadt, amelynek mélysége 5 cm volt. Ennek elkészítése különleges technológiát igényelt, és csak a negyedik késztermék maradt épen a próbaterhelés után.
A méréseket Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztere végezte egy héttagú zsűri előtt, akinek Elnöke Németh József az MNGSZ Hagyományörző Bizottság Elnöke

Tagjai: Szabó Pál MNGSZ Nagykövete, Gombi Ani, Opóczki István,
Svett Zsolt, Juhász Ferenc

a kocsonya állagát és az áttetszőségét vizsgálták. A szabályok szerint nem maradhatnak zsírfoltok az étel tetején, mert azok esztétikailag rontják a képet, a késztermék pedig nem tartalmazhat 40 százaléknál több húst, illetve beltartalmat.

A rekordkísérlet során 40 kg mangalica körmöt és 10 kg bőrt, 3 kg fokhagymát és ugyanennyi vöröshagymát, 1 kg sót, valamint 20 dkg szemes fekete borsot használtak fel, a főzésre előkészített mennyiség pedig 65 liter volt.

A Kocsonyafőző Verseny:
Különleges Kategóriájában
Aranyérmes: Üstökösök Egri csapat
Ezüst érmes: Dús Hús, Vajdasági csapat
Bronz Érmes: Sárvári család, Zenta

Hagyományos Kategóriában
Aranyérmes: Bogdán csapat, Zenta
Mészáros csapat, Székesfehérvár
Ezüst érmes: Lehoczki András, Tázlár

Baromfi Udvar, Tóth István
Bronz Érmes: Gyomaendrőd csapata
Sárvári Család

A Fődíjat, s egyben a vándorserleget az Üstökösök Egri csapata nyerte!
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend serlegét a Karcagi Lovagok csapata nyerte.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság Oklevelét és Különdíját a Baromfi udvar csapata kapta meg.
Külön érdekessége volt a VII. Felsőtárkányi kocsonyafőző versenynek, hogy a sok finom kocsonya mellé édességeket is kóstolhatott a zsűri. Mint egy 40 féle különleges tortafélékkel és házi süteményekkel lepték meg Versenyszerűen a szervezők a zsűrit, s hirdettek ebben a kategóriában is eredményt, mely szerint a ,,Táltos" torta bizonyult a legjobbnak.
Messzemenő elismerés és köszönet illeti a Szervezőket a szakmailag jól megszervezett Kocsonyafőző Versenyért.
MNGSZ Hagyomány Őrző Bizottság


Farsangi kocsonya

Hozzávalók:
1,5 kg disznóhús (disznóbôr, köröm, fül) esetleg 1db füstölt köröm vagy hús,
2 szál sárgarépa 1 szál fehérrépa fél zeller egy közepes fej hagyma,
3-4 fej fokhagyma egész bors (a tört nem jó, mert elveszi a lé átlátszóságát) só.

Elkészítés:

Tegye fel a húsokat egy nagy lábosban főni. Amint felforrt és a víz habos lett, öntse le. Tegye fel a húsokat új, hideg vízben főni (vigyázzunk a víz mennyiségére ne legyen túl sok víz).
Ügyeljen, hogy többet a víz ne forrjon fel, hanem forrás közeli hőmérsékletű legyen. (A kocsonya nem lesz átlátszó, ha forr a víz.) Tegye bele a zöldségeket és a fűszereket. Lassú tűzön, gyöngyözően főzze 3-4 órán keresztül. Vegye ki a húst és a zöldségeket és darabolja el őket. Rendezze ízlésesen tányérokra. Használja bátran a fantáziáját, rakjon ki virágokat sárgarépa karikákból, vagy mini csöves piros paprikát stb. Szűrje le a levet, majd óvatosan öntsön 3-4 evőkanálnyi levet a tényárokra helyezett mintákraúgy, hogy minden "alkatrrészre" jusson. Tegye a tényárokat hűtőbe vagy hideg helyre. Amint megdermedtek, merje rá a többi leszűrt levet, így már a minták nem mozdulnak majd el.