Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hungarikum és magyar érték

Célunk a Hungarikumok és Értékek megőrzése, ápolása és megismertetése

Célunk a Hungarikumok és Értékek megőrzése, ápolása és megismertetése

Prohászka Bélát, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét a szövetség Hungarikumokkal kapcsolatos álláspontjáról kérdeztük.

MNGSZ


- Kikerült egy új menüpont az MNGSZ oldalára, Hungarikum és Magyar érték címmel. Mi ennek az apropója?
- A célunk ezzel a Hungarikumok és Értékek megőrzése, ápolása és megismertetése a szakmával, a vendéglátásban  dolgozó kollégákkal, és természetesen a lakossággal. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a Hungarikumokra vonatkozó szabályokat teljes mértékben be kell tartani és tartatni, hiszen ez egy nemzeti kincs.

- Mi a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség terve a Hungarikumokat illetően?
- Terveink között szerepel, hogy a Hungarikumokból készíthető ételeket, italokat a tájegységre jellemzően az éttermek étlapján kínálják a kedves vendégeknek.

Prohászka Béla

Gondolok itt például a Csabai kolbászra, amit Békés megyében készítenek, vagy a szatmári szilvából készült különféle ételekre és italokra, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében  állítanak elő. Az is fontos, hogy például a Csabai kolbászt ki készíti a legjobban és kinél kapható! Hiszen ha a  környékre érkező turista ezekből a Hungarikumokból és Értékekből szeretne emléket hazavinni, akkor tudja, hová forduljon.

- A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségen belül alakult erre esetleg egy külön bizottság, vagy mindenki egyenlő mértékben a magáénak érzi ezt a küldetést?
- Mindenki kiveszi belőle a részét,hiszen mint említettem ez egy nemzeti kincs.A régió elnökök érték megőrző és segítő munkája nélkülözhetetlen a  nemzeti kincsünk megőrzésében és az adott táj egységek Hungarikumainak és Értékeinek bemutatásában.MCOnet-Kovács Tünde