Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

Beszámoló a WACS közép-európai döntőjéről

Beszámoló a WACS közép-európai döntőjéről
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség negyedik alaklommal volt házigazdája a WACS (világszövetség) által 8 éve életre hívott melegkonyhás világverseny közép-európai döntőjének.

A WACS 7 kontinentális régiójának megfelelően, a kétévente megrendezésre kerülő eseményen idén Budapest neve olyan rendező országok és városok mellett került felsorolásra, mint Perth, Hong Kong, Göteborg, Milano, Las Vegas és Namibia.

A Culinary Expo Országos Gasztronómiai Versennyel egy időben zajló közép-európai verseny 2013. október 1-2. között került megrendezésre a Hungexpo Business Travel Show kísérő rendezvényeként.

Az idei alkalommal is találkozhattunk újdonsággal. Két évvel ezelőtt a felnőttek versenye a WACS Global Chefs Challenge mellé belépett a junior korú fiatal tehetségek versenye Hans Buschkens Young Chefs Challenge, mely az idei alkalommal még tovább bővült, ugyanis a szakácsok mellett már Közép-Európa cukrászait is köszönthettük a WACS Global Pastry Challenge keretén belül.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor ezúttal a világszövetség központilag határozta meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyet kötelezően fel kellett használniuk a versenyzőknek.

Minden szakács versenyzőnek 3 óra állt rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel-főétel-desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolásokkal tálaltak a zsűrinek.

WACS közép-európai döntője

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség negyedik alaklommal volt házigazdája a WACS (világszövetség) által 8 éve életre hívott melegkonyhás világverseny közép-európai döntőjének


A cukrászok esetében a feladat annak jellegéből adódóan teljesen más volt, hiszen a kötelezően előírt Valrhona csokoládé (gateaux) alapú torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is le kellett tenniük, ehhez pedig 8 óra állt rendelkezésükre.

A cél mindenkinek ugyanaz volt, a továbbjutás a kétévente megrendezésre kerülő szuperdöntőbe, melynek házigazdája ezúttal a világkongresszus helyszínét is adó Norvégia – Stavanger vársosa lesz. A tét igen nagy. Minden kontinentális viadalról csak egy juthat tovább, hogy képviselhesse országát és régióját.


FŐVÉDNÖKEINKVidékfejlesztési Minisztérium – Parlamenti Államtitkárság

Tarlós István Főpolgármester

EREDMÉNYEKWACS Global Chefs Challenge

Alessandro Mordasini – SVÁJC
Lars van Galen - HOLLANDIA
Szabó László - MAGYARORSZÁG
Ben Weber - LUXEMBOURG
David Radek - CSEHORSZÁG
Johannes Ratz - AUSZTRIA
Rafal Godziemski - LENGYELORSZÁG
Paul Mihailescu - ROMÁNIAHans Büschkens Junior Chef Challenge

Christine Baumann – NÉMETORSZÁG
Tom Lamers – HOLLANDIA
Pavel Buchwaldek – CSEHORSZÁG
Jens Schönegge – ASUSZTRIA
Wojciech Bartczak – LENGYELORSZÁG
Marius Daniel Patanghel – ROMÁNIAWACS Global Pasrty Challenge

Luká¹ SKÁLA – CSEHORSZÁG
Daniel Ion Stanescu - ROMÁNIA