Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

Baranyai Chef Kupa

Baranyai Chef Kupa
Beszámoló a 2012. decemberében lezajlott Baranyai Chef Kupáról

Baranyai Chef kupa verseny Pécsett

Az MNGSZ Pécs és Környéke Regionális Szervezet és a Baranyai Gasztronómiáért Egyesület sikeres vacsoraestet rendezett a Corso Hotel Bistro 48-ban.

A házigazda és szakemberei kiválóan előkészülve, szépen terített asztalokkal várták a rendezvényre érkező vendégeket. A Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola szakács és pincér diákszekciójának tagjai felkészülten, gyakorlatiasan segítették a versenyzők munkáját, a vendégek fogadását és a vacsora színvonalas lebonyolítását.

A hagyományoknak megfelelően megrendezett Baranyai Chef kupán a szakácsok és diákok számára kiírt megmérettetésen megmutathatták népi hagyományaink és baranyai ételeink ízletes és színes, kulináris élvezetekben gazdag ízvilágát. A fiatal versenyzők jó felkészültségükről, kreativitásukról és szakmaszeretetükről győzték meg a gasztronómiát szerető és értő vendégeket, valamint az országos hírű szakemberekből álló zsűrit.

A zsűrielnök Várhelyi Miklós Venesz-díjas mesterszakács, az MNGSZ versenybizottság elnökségi tagja és két segítője, Tankó József Venesz díjas mesterszakács, tiszteletbeli elnök, a gasztronómia követe és Antal Tamás mesterszakács. A fiatal versenyzőket jól motiválta a szakmai tekintélyt parancsoló zsűri elnöke és két segítője. A fiatal résztvevők az elődeiktől tanultakat, egyéniségüket, igényességüket, felkészültségüket, gyakorlatiasságukat hasznosítva a szakmai megmérettetést jó erőpróbának és hasznosnak ítélték. A zsűri szigorú, de következetes volt. Várhelyi Miklós elnök úr rövid értékelésében elmondta észrevételeit, felhívta a figyelmet az esetleges szakmai hiányosságokra. A tréningek, az együttgondolkodás, nyitottság az új trendekre, a megváltozott vendégigényekre, a fejlődés, a folyamatos önképzés, versenyeken való részvétel, egymás segítése, megbecsülése, a mestereikkel való kapcsolat, az összefogás ereje biztosíték, hogy a régió megőrizze eddig elért értékeit, hagyományait.

A baranyai Chef kupa jó hangulatú, színvonalas gasztronómiai élményt nyújtó rendezvény volt.

Köszönöm a házigazdának és a szakmai zsűri tagjainak kiváló munkáját. A vállalkozóknak, a szakmai vezetőknek, hogy felismerve a versenyek és tréningek fontosságát, folyamatosan segítik a fiatal szakácsgenerációt. Köszönöm a szponzorok támogatását, a diák szekció tagjainak jelenlétét, a versenyzők színvonalas munkáját, akik felelősséget éreznek jövőnk gasztronómiai arculatáért, hogy Pécs a gasztronómia fővárosa legyen.

 

I. Helyezett

Takács Tamás – Hotel Palatinus City Center

Érlelt bárányborda medvehagymás kéregben,

rozmaringos demi glace-szal, sütőtökös burgonyatortával

Gesztenyés charlotte, meggy sabayonnal

II. Helyezett

Balog Bálint – K Professio Kft.

Kékfrankos murcival készült vadas mártásban párolt gesztenyés vaddisznórolád

és vadkacsa, medvehagymás kukoricagaluskával és kékfrankos murciban párolt birskörtével

Leveles tésztában sült csokoládéval töltött alma vaníliamártással

 

III. Helyezett

Nagy Balázs

Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola

Citromfűben érlelt fokhagymás csukaderék mandulás chardonnay mártással,

medvehagymás burgonyás rétessel, zsenge zöldspárgával és gesztenyés paprikaraguval

Palacsintafelfújt cirfandlis fügemártással

 

A zsűri tagjaival szakács szekció ülés keretén belül későbbiekben kiértékeljük a versenyt, képekkel, projektoron részletesen rávilágítva a hiányosságokra, hibákra. Szigorúan, de következetesen minden résztvevő egyetértsenek abban, hogy tovább fejlődni a tréningekkel, versenyekkel, önképzésekkel, szakmai alázattal lehet.

A tisztességes, korrekt, segítő szándékú, tapintatos értékelés motiválja a fiatal, szakmájukat szerető versenyzőket.

A tréningekre való javaslatot szeretnénk, ha mindenki elfogadná, amit a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola iskola igazgatója is támogat. De több vállalkozó és vezető is felajánlotta segítségét.

 

 

 

Zsiga István

Schnitta díjas éttermi mester

A Baranyai régió elnöke

A Baranyai Gasztronómiáért Egyesület elnöke

 

 

menusor_20130129112626_16.jpg