Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

A Zsindelyes Fesztivál főzőversenye a zsűri szemével

A Zsindelyes Fesztivál főzőversenye a zsűri szemével
A szeptember 4-én megrendezett IV.Zsindelyes Fesztivál gasztronómiai versenyénél a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakemberei vállalták el a zsűri  szerepét, így a végeredményben senki sem kételkedhetett, hiszen a sorrend felállításánál csakis szakmai szempontokat tartottak szem előtt.
A zsűri tagjai voltak: Prohászka Béla zsűrielnök, Pető István az MNGSZ volt elnöke, a Nyíregyháza és Környéke Régió elnöke dr. Kovács Mihályné, valamint Szoboszlai Gyula világbajnoki ezüstérmes mesterszakács. A dobogo harmadik fokára Újfehértó, a másodikra Érpatak, az első helyre pedig a Zsindelyes tanya csapata állhatott.

Prohászka Béla zsűrielnök, Pető István az MNGSZ volt elnöke, a Nyíregyháza és Környéke Régió elnöke dr. Kovács Mihályné, valamint Szoboszlai Gyula világbajnoki ezüstérmes mesterszakács

A főzőverseny szakmai zsűrije a Zsindelyes Pálinkafesztivál színpadán

Még több kép a rendezvényről -> ITT !

Először Prohászka Béla zsűrielnököt, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét kérdeztük.

- Milyen volt zsűrielnöknek lenni a Zsindelyes Fesztiválon?
- Nagy élmény volt. Azért is egyedülálló volt, mert volt egy olyan kategóriája is a főzőversenynek a népi hagyományos receptek mellett, ami szerint egyféle Zsindelyes pálinkát kellett felhasználni az ételkészítés során. Jelentős számú versenyző vállalta szerencsére ezt a megmérettetést. A hagyományos ételeknél csak hagyományos alapanyagokat használtak, főként olyanokat, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állítottak elő.

Prohászka Béla

Prohászka Béla zsűrielnök, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke

- A pálinkával készült ételek terén milyen volt az összhatás?
- Voltak figyelemreméltó próbálkozások. Én eddig főként szárnyasokhoz és vadakhoz használtam pálinkát, de az első helyezett csapat például bárányhoz használta és nagyon harmonikus volt. Ami abszolut levett minket a lábunkról, amikor levesekhez, főként gyümölcslevesekhez használták.  Úgy gondolom, ez a jövő, hogy a hagyományos ízekbe ezeket a nemes hungarikum italokat be kell  csempészni. Ne csak az ételek mellé fogyasszuk, vagy az étkezés után, hanem az étel készítésekor is  belecsempésszük.

dr. Kovács Mihályné

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyházi Régiójának elnöke, dr. Kovács Mihályné

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyházi Régiójának elnöke, dr. Kovács Mihályné is a zsűri tagja volt.

- Milyen összbenyomással gondol vissza az első három helyezettre?
- Az ízek, a tálalás, a megjelenés, a menü összhangja is kifogástalan volt, szépen megkomponált étrendet láthattunk a dobogósoktól. Fontos, hogy az étel jellegének megfelelő tálalást választottak, ami más csapatnál például nem mindig jelent meg. A pálinkás étel kategória első helyezettje azért volt kiemelkedő, mert nem kiabált belőle a pálinka, hanem harmonizált az étel alapanyagaival.


MCOnet-Kovács Tünde