Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megtartotta éves küldött közgyűlését

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megtartotta éves küldött közgyűlését
2015. május 29-én megtartotta éves küldött közgyűlést a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, ahol a megszokott napirendi pontok mellett, stratégiai együttműködések is születtek, valamint előadások is várták a résztvevőket a Stefánia Palota ovál termében.
A közgyűlés indításaként aláírással is megerősítésre került a stratégiai partnerség a Nemzeti Együttműködési Klaszterrel és az Oldalas Magazinnal, melyet Asztalos István a magazin főszerkezstője és a klaszter elnöke képviselt, valamint hivatalosan is fényt derült rá, hogy ki lesz a 2015. évi Gasztro Csata házigazdája. Ezt Győrújbarát település nyerte el, melynek képviseletében Szalóki Géza polgármester írta alá az együttműködést Krivács Andrással, a szövetség elnökével.

A közgyűlést meglőző pár napban olyan törvényi és határozati módosítások történtek, melyek erős befolyással bírnak, különösen a tanuló- és mesterképzésre. Ezért nagy örömmel vettük, hogy az általunk meghívott szakmai szervek mind elfogadták a felkérést, és tájékoztatást adtak a résztvevőknek, valamint azoknak is, akik így olvasott formában követnek minket.

Megívottak között volt még a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és a Magyar Pékszövetség is.Köszönjük mindenkinek, hogy elfogadták meghívásunkat!

Dr. Török András az NGM részéről megerősítette, hogy 2015. május 27-én az Országgyűlés megszavazta a szakképzésről szóló törvény módosítását, amely kedvező fordulatot hoz a vendéglátó-ipari gyakorlati képzésekben is, melynek értelmében ugyanis a gyakorlati oktatói személyi feltételek mestervizsga nélkül, megfelelő végzettséggel és szakirányú szakmai gyakorlattal is teljesíthetőek.


 
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megtartotta éves küldött közgyűlését


Körvélyesi Anikó a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részéről szintén jó hírrel érkezett, hiszen előtte lévő napon, a kamara közgyűlésén is módosításra került a kamara mesterképzési és mestervizsga szabályzata az alábiak szerint:

Mentesül a szakmai vizsgarészek teljesítése alól az a mesterjelölt, aki 2015. szeptember 1. előtt olyan szakmai szervezettől kapott adományozott mestercímet, amely szervezet mestercím-adományozási eljárásának szakmai kvalifikációját az MKIK elfogadja. Ez irányú kérelmet – az adományozási eljárás feltételeinek és szakmai tartalmának ismertetésével – az érintett szakmai szervezetnek kell benyújtani az MKIK Oktatási és Képzési Igazgatósága részére. Az adományozott cím és a mester szakmai követelmények közötti egyenértékűségről egy erre a célra felkért szakmai bizottság dönt. Elfogadás esetén a szakmai szervezet és az általa adományozott mestercím nyilvántartásba vételre kerül. Ez esetben a jelöltnek pedagógiai és vállalkozási ismeretek vizsgarészt kell teljesíteni.

2015. május 29-én Krivács András elnök el is küldte a szakami kérlemet a kamarának MNGSZ összes mestere nevében, tehát folyamatban van. Szeretnénk, ha ennek jelzését és jóváhagyását együttesen kezelné a kamara, és a döntés is együttesen születne ne meg, segítve ezzel az eddig is elhúzódott folyamatok gyorsítását és segítését.

Mivel vannak olyan kollégák, akik részt vesznek a tanfolyami kézésben, de a törvény vagy a kamarai határozat értelmében mentességet élveznének, az ő esetükben is megkezdtük az egyeztetést.


2014-es luxembourgi világbajnokságon részt vett versenyzőknek nominált elismerő oklevél átadására is sor került

Zoltai Anna a NÉBIH osztályvezetője beszámolt az elmúlt hónap érintett változásairól és módosulásairól. Ismételten felhívta  figyelmet az "Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához" kötetre, és kérte, hogy a szakma ezt úgy vegye, mint egy közös együttműködést, ahol szívesen várják a szakmai észrevételeket, visszajelzéseket.

Szünetet követően Krivács András elnök beszámolt az elmúlt év eseményeiről, előrelépéseiről, majd pedig megosztotta a 2015-ös évre elképzelt és megcélzott terveket, melyek impozánsak voltak, a közgyűlés mindkettőt támogatással fogadta. A szövetség fejlődését támasztotta alá a 2014-es pénzügyi beszámoló, valamint az azt követő Felügyelő Bizottsági jelentés is, mely külön kiemelte a figyelemreméltó gazdálkodást és eredményeket. Részletes ismertetésre kerültek a 2015-ös pénzügyi terv részei is.

Ezt követően következett a 2014-es luxembourgi világbajnokságon részt vett versenyzőknek nominált elismerő oklevél, melyet dr. Ruszinkó Ádám a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkára szignált.


Forrás: mngsz.eu

fotó: Kolbe Gábor