Keresés

Partnereink

wacs
csintex
baba
turizmus trend
ave
hungarospa


Hírek

4. Szabó Levente Emlékverseny - beszámoló

4. Szabó Levente Emlékverseny - beszámoló
Beszámoló a 2013. február 19.-én Hévízen nagy sikert aratott 4. Szabó Levente melegkonyhás chef párbaj és Kreatív Klub Bártender Kihívásról.
FÉNYKÉP GALÉRIÁVAL!IV. Szabó Levente Emlékverseny Hévíz. 2013.február 19.

 

A Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Zala megyei régiója által közösen szervezett . Szabó Levente Emlékversenyre idén immár negyedszer került sor.

 

Ismételten több százan voltak kíváncsiak a február 19-én megrendezett hévízi gasztronómiai parádéra, amelynek ezúttal is a Lotus Therme Hotel és Spa*****adott otthont.

 

lothus-therme-logo_20130224182557_26.JPG

 

 

Nagy készülődés és várakozás előzte meg a rendezvényen második alkalommal megrendezésre kerülő melegkonyhás chef párbajt. Ugyancsak nagy érdeklődés kísérte a párhuzamosan zajló „Kreatív Koktél Klub 2013 „bártender versenyt is. Természetesen nem maradhatott el az éttermi szakma terítési bemutatója sem, ahol nem csak a profi szállodák szakemberei mutatták be tudásukat, hanem a megye négy vendéglátó iskolája is színvonalasan képviselte iskoláját. A nap folyamán a rendezvényre látogatók megcsodálhatták azokat a zöldség, gyümölcs, tészta artisztikai remekműveket, amelyeket nagy Lázár Mónika és az olimpiát és világbajnokságot többször is megjárt mesterszakács, Magyar Szabolcs Kecskemétről állított ki.

 

dpp-szlevente125_20130224183738_78.JPG

 

A rendezvény mindenki számára nyitott volt, de a regisztrációból kiderült, hogy nem csak szakmabeliek látogatták meg a programokat, hanem laikusok is, akik szintén élvezték a történéseket. Reggel 9. 00-kor az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a régió legnagyobb gasztronómiai eseménye. Pontban 10.00 órakor kezdődött el a chef párbaj első fordulója. Erre az alkalommal létrehozott nyitott terű konyhában kombi sütő-pároló,1-1 négylángos kerámialapos tűzhely, plusz 1-1 indukciós főzőlap, szalamander, valamint hő hidak szolgálták ki a versenyzők technikai igényeit. A melegkonyhás séfparádé célja, hogy teret adjanak a melegkonyhai versenyeken indulni szándékozó szakácsoknak,mindezen által fejlesszék a tudásukat! A versenyzőknek sorsolással eldöntött húsfélékből (gyöngytyúkmell filé, vajhal és garnélarák, borjú szűz, nyúlgerinc filéből, a döntőben friss lazac és héjas zöldkagyló felhasználásával) és az előre meghatározott hozzávalókból kellett elkészíteni ételeiket, illetve minden fordulóban voltak úgynevezett „meglepetés „ alapanyagok,amiért plusz pontokat lehetett kapni ,ha azokat beleillesztették a menüsorokba. Feladat nem volt egyszerű! Fordulónként 45 perc állt rendelkezésre a versenyzőknek, ez idő alatt kellett elkészíteni 2 -2 adag levest, levesbetéttel és az adott hústémából főételt, a hozzáillő köretekkel és mártásokkal!

 

A párbaj moderátora Kelemen Endre Venesz díjas mesterszakács volt. A szakmai zsűri (elnök:Nemeskövi Dénes Venesz díjas Mesterszakács,Ferenczi István Venesz díjas Mesterszakács ,Hargitai György Mesterszakács )külön-külön rangsorolta az ételeket íz, külalak, kreativitás, megjelenítés, gazdálkodás, és munkafolyamatok alapján. A kevesebb szakácsjelentkező miatt több versenyzőnek is kétszer, illetve az abszolút első helyen végzett Balogh Gábornak és segítőjének az őt fordulóból háromban is részt kellett vennie. A szakemberek igen „életszerűnek” minősítették a versenyt, amihez abszolút párosult a chefek felkészültsége. Mi sem jellemzi jobban a szakács verseny színvonalát, minthogy az ítészek se diplomát, se bronzminősítést adtak ki, illetve csak ezüst és arany fokozatokat!

 

iv-szabo-levente-emlekverseny-2013-02-19-086_20130224183738_64.jpg

 

Ezzel egy időben a” Kreatív Koktél Klub 2013” bártender verseny is útjára indult. A korábbi években indított kezdeményezés ezúttal is változatos versenyeket szavatolt mind az érdeklődőknek, mint pedig a résztvevő versenyzőknek. A mára rangos esemény azon ritka szerencsések sorába tartozik, melynek létrejöttéhez sokan nyújtottak segítő kezet. A helyszín mely az elegancián túl az efféle inger gazdag esemény minden igényeit kielégítette, neves márkák, mint a Marie Brizard és a Zwack Unicum támogatásán túl a feltételek túlnyomó anyagi részét is a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Szövetség biztosította.

 

A szabályzat megalkotását követően meglepő nagy érdeklődés övezte a versenyt. Számos hazai versenyző mellett több országból készültek szakemberek erre az alkalomra. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy még Franciaországból is érkezett vendég, hogy nyomonkövesse a koktélok születését. Garamvölgyi Krisztián a Magyar Likőrnagykövet szervezésében a gasztronómiai nap kettő versenyt foglalt magában. Délelőtt Marie Brizard Fűszerek az italban elnevezéssel, a Világszövetség szabályzata alapján fűszerekkel készült fantázia italt készítettek a lelkes és felkészült kollégák. Délután pedig a leghíresebb magyar likőrből, az Unicum variánsaiból tematikus előadás kíséretében brillíroztak.

 

Mindkét fordulót megelőzte egy-egy előadás. A Likőrnagykövet a világ legújabb fűszer és virágeszenciáival tartott bemutatót a világ trendek bemutatásával az egyszerűen elkészíthető kevertitaloktól a pohárdesszertnek is beillő Molecularis koktélokig. Gulyás Csaba pedig a Zwack ház és a híres Unicum készítését, történetét prezentálta a tőle megszokott kimagasló szinten. Érdekességek terén a magyar keserű párlatát, nyers, érleletlen és érlelt lépcsőit majd a kész likőrt is megkóstoltatta minden érdeklődő.

 

A profi versenyzők tudását tekintélyes zsűri értékelte. Tolvaj Csaba neve nem újdonság a gourmetek körében, hiszen éveket töltött Gordon Ramsey éttermében Angliában, majd hazánk egyetlen Relais&Chateaux minősítését is kiharcolta a Hertelendy Kastély Étteremigazgatójaként, napjainkban pedig megnyitva a Kisfaludy Gourmet Bor Bár-t Győrben emeli a gasztronómia szintjét. Szekeres Péter szintén régi motoros a koktélkészítésben. Számos magyar és nemzetközi verseny nyerteseként, a Boston Bartender Iskolavezető Oktatójaként és a Spirit Hotel Sárvár Bar Manager-eként bírálta az elkészült italokat. A technikai zsűri szerepét Kovács Tibor Magyar Bajnok és számos m

agyar és világverseny nyertese töltötte be, aki a készítés szabályszerűségét értékelte.

 

Végezetül, nem szabad elfelejtkezni a vendéglátás szinte minden szegmenséből érkező kiállítókról, akik nem csak bemutatták termékeiket, hanem bőséges kóstolási lehetőséggel várták standjaikon a látogatókat! Egyébként a Lotus Therme Hotel és Spa*****igazgató asszonya Pusztai Erzsébet ismételten előre jelezte szándékát, hogy a 2014-es emlékversenynek ismételten szívesen biztosítanák a mostani helyszint! 


Mi ezt előre is köszönjük!

 

 

iv-szabo-levente-emlekverseny-2013-02-19-054_20130224183107_79.jpg

 

 

Képgaléria megtekinthető ITT!4. Szabó Levente Emlékverseny melegkonyhás chef párbajának eredményei


Abszolút első helyezett:


Balogh Gábor és Nagy Alex (commis chef)

Nagykanizsa (Hunguest Hotel Damona**** Zalakaros)

 


Arany fokozat:

Balogh Gábor és Nagy Alex (commis chef)

Nagykanizsa (Hunguest Hotel Damona***Zalakaros)


Dianiska Dániel és Bánfai Bence (commis)

Nagykanizsa (Régi mozi Étterem)


Kiss Krisztián és Ferenczi Maxim (commis)

(Garibaldi Bisztró Budapest)

 


Ezüst fokozat:

Madáchy Attila és Czotter Attila (commis)

(Hévíz a Lotus Therme Hotel és Spa*****Hévíz)


Várnai Péter és Szemes Tamás (commis)

(Corso Szálloda****) Pécs

 


Bronz fokozat:

A zsűri nem adott ki bronz fokozatot!

 


Diploma:

A zsűri nem adott ki diplomát!

 

 

iv-szabo-levente-emlekverseny-2013-02-19-559_20130224183107_67.jpgBártender versenyhelyezések:Összetett verseny győztese :


Csébich Krisztián

(Spirit Hotel Sárvár)

 

 

 

Marie Brizard Fűszerek az Italban” kategória:


1. Németh Balázs (Spirit Hotel Sárvár) Promettant Madame nevű itala

2. Csébich Krisztián (Spirit Hotel Sárvár) La Levander Chic nevű itala

3. Mayer Pál (Greenfield Hotel Golf&Spa) Mistress of Drink itala

 

 

 

Unicum Kategória:


1. Franek György (Karintia-Ausztria) Sonáta nevű itala

2. Csébich Krisztián (Spirit Hotel Sárvár) Gömböc nevű itala

3. Németh Balázs (Spirit Hotel Sárvár) Vulgary Next nevű itala

 

 

kreativ-klub-2013_20130224183738_16.jpg